Verhalen

Lees de verhalen uit het Vrolek archief

15 jaar legaal

Artikel uit de Vrolek-krant van oktober 2001


De stichting Vrolek bestaat dit jaar 15 jaar. De geschiedenis van de lokale omroep is veel ouder. In 1979 begon Radio Brandhout. Als illegale radiopiraat. De familie Lingen, nog steeds vaste medewerkers van Vrolek, vormden het sleuteladres van deze omroep. In 1980 werd door de gifaffaire Radio Lekkerkerk in het leven geroepen.

In het begin werd bijna elke avond van kwart voor zeven tot acht uur uitgezonden vanuit een ruimte boven het toenmalige gemeentehuis (nu Amicitia). Burgemeester Hans Ouwerkerk begon de uitzending met het laatste nieuws over de gifwijk. Dat duurde tot 30 december 1981 en daarna ging de omroep opnieuw de illigaliteit in. Nu onder de naam VRL (Vrije Radio Lekkerkerk). 

Opnieuw was het de familing Lingen die hun huis openstelde. De studio lag op het land van de familie Streefland in Opperduit. In een voormalig kippenhok, diep in de polder bij het niet bestaande cafetaria ‘De Bonte Os’ werd er op maandag en donderdag uitgezonden.

De grammofoonplaten waren, evenals niet in gebruik zijnde apparatuur, over meerdere adressen verspreid. Reactie en verzoekjes van luisteraars werden doorgebeld naar koeriers. De koeriers haalden de aangevraagde platen op, brachten die naar de studio en namen gedraaide platen weer mee terug. Dit om te voorkomen dat ze in beslag konden worden genomen bij een inval door de Radio Controle Dienst.

Naast de koeriersdienst bestond er ook een wachtdienst. De studio was slechts langs een paar wegen te bereiken. Langs deze wegen stonden auto’s met “wachtposten”. Zodra verdacht verkeer werd gezien kon de studio via een walkie-talkie of 27MC ‘bakkie’ worden gewaarschuwd en ontruimd.

“De wachtposten zaten vaak in geparkeerde oude auto’s” vertelt Han Tiggelaar (voorzitter). “En zo kon het wel eens gebeuren dat een gemengde bezetting van een wachtpost zodanig in elkaar geïnteresseerd was dat ze de politieauto pas opmerkten toen een agent op het dak van de wachtauto trommelde”.

In 1986 verliet de VRL de illigaliteit en werd een legale lokale omroep: Vrolek (Vrije Radio Omroep Lekkerkerk en Krimpen). “Het runnen van een onwettig radiostation was een heel gedoe. Bij een inval door de Radio Controle Dienst werden alle spullen in beslag genomen en kreeg je nog een fikse boete op de koop toe.”

Legaal zijn heeft voordelen, zoals niet meer bang hoeven zijn dat een inval een einde maakt aan de apparatuur en de uitzendingen. Maar aan de andere kant waren er nu wel strenge programma-eisen van het Commisariaat van de Media. “Vroeger konden we draaien wat we wilden, dat is nu verleden tijd”, aldus de voorzitter. Programmamaker Jan van Tol, die al vanaf zijn 14e thuis de radiopiraat uithing, voegt daar aan toe: “Het was leuker dan tegenwoordig. Er werd veel meer geluisterd. Er zijn zoveel stations bijgekomen dat een lokale omroep lang zoveel luisteraars niet heeft. En die spanning had ook wel wat. Al met al ben ik toch een keer of zeven uit de lucht gehaald. De apparatuur werd in beslag genomen en je was alles kwijt. Maar de reclame-inkomsten liepen destijds zo goed, dat je nieuwe apparatuur gewoon al klaar had staan om weer verder te kunnen”.